W zachodniej Afryce leży niewielkie państwo, które dopiero od 1965 roku cieszy się niepodległością, a jest to Gambia. Jej bezpośrednim sąsiadem jest Senegal, Gambia ma również dostęp do Oceanu Atlantyckiego.

Kraj znajduje się w strefie klimatu podrównikowego, jest tutaj gorąco i słonecznie przez cały rok. Najlepsza pora na spędzenie tu urlopu jest między listopadem a majem, wówczas panuje tutaj pora sucha. Natomiast od czerwca do października mamy do czynienia z porą deszczową. Jest wówczas trochę chłodniej, ale panuje bardzo duża wilgotność powietrza i jest ona dość uciążliwa, szczególnie dla nieprzyzwyczajonych do takich warunków i klimatu Europejczyków.
W porze suchej temperatura może dochodzić do 40 stopni, temperatura wody osiąga średnio 24 stopnie.

Do Gambii najszybciej dostaniemy się samolotem, lot trwa około 9-10 godzin.
Kraj ten nie jest zbyt popularny wśród turystów, ale jeśli nie lubimy tłumów jest to akurat jego największą zaletą.

Gambia to 80 km wybrzeża na którym rozsiane są czyste piaszczyste plaże.Te najładniejsze mieszczą się na tzw, Smiling Coast. Piasek tu jest drobny i biały, wybrzeże jest obmywane przez ciepły prąd gwinejski, co sprawia, że woda jest tutaj przyjemnie ciepła, a wiejące z północnego wschodu pasaty przyjemnie chłodzą powietrze.
W niewielkiej odległości od Kololi Kotu znajduje się doskonała, piaszczysta plaża przy której stoją wiele luksusowych hoteli i ośrodków. Możemy spędzać tu czas leniuchując pośród śnieżnobiałego piasku lub korzystając z kąpieli wodnych. Amatorzy sportów wodnych nie powinni być również rozczarowani. Na wybrzeżu można nurkować, żeglować, można tez uprawiać windsurfing.

Gambia to nie tylko krystalicznie czysta woda i piękne plaże. Co jeszcze zobaczyć w Gambii?  Warto wybrać się do Rezerwatu Abuko. Na niewielkim obszarze, bo rezerwat zajmuje raptem 1 km2 żyją bardzo rzadkie małp, np. koczkodan zielony, występuje tutaj antylopa buszbok oraz dujker karłowaty. A jeśli będziemy mieli szczęście to spotkamy krokodyla nilowego.
Na terenie rezerwatu żyje około 270 gatunków ptaków, w tym turak fioletowy, ślepowron zwyczajny, wężówka afrykańska. Gambia oferuje więc poznanie wielu niezwykłych gatunków zwierząt, których nie spotkamy nigdzie indziej na świecie.

W czasie pobytu w Gambii warto spróbować tutejszej kuchni. Jej podstawą jest ryż połączony z kurczakiem lub rybą oraz ostrymi sosami. Do potraw daje się przecier z orzeszków ziemnych, jego charakterystyczny smak dominuje praktycznie w każdej potrawie.

Gambia 2011 from David Botella (monocromo) on Vimeo.

Zapisz